»Regeringen vil have øget konkurrence mellem de grønne teknologier. Det betyder, at store grønne teknologier som vindmøller og solcelleanlæg sammen med blandt andet biogas skal konkurrere indbyrdes om at give danskerne mest mulig grøn energi for pengene.«

Sådan skriver regeringen i sin officielle pressemeddelelse, der blev udgivet i forbindelse med energiudspillet. Men måske ønsker regeringen ikke indbyrdes konkurrence mellem teknologierne. Hvis vi vil blive ved med at flirte med ideen om lige konkurrencevilkår, kan det undre, at regeringens energiudspil foreslår, at der afsættes en pulje på fire mia. kr. til at udbygge produktionen af grøn biogas alene, når der samlet set fordeles 4,2 mia. kr. til sol og vind i teknologineutrale udbud mellem 2020 og 2024. Den ene pulje skal sol og vind kæmpe om. Den anden er øremærket biogas. Mener regeringen virkelig, at det lægger op til »indbyrdes konkurrence«, når præmisserne for konkurrence er så ulige?

I stedet burde regeringen satse på billig grøn energi fra f.eks. solceller, hvor prisen gennem de seneste år er faldet med ca. 70 pct., og samtidig markere en ny epoke i dansk energipolitik.

I det seneste teknologineutrale udbud i Tyskland var alle vinden- de udbud solceller, netop fordi solcellerne har et betydeligt konkurrencepotentiale. Men det er som om, at regeringen har overset de energikilder, der er mest konkurrencedygtige.

Regeringen mangler visioner om et grønnere Danmark, hvor vi i højere grad udnytter de muligheder, som solceller giver for produktion af grøn energi på både markanlæg og på f.eks. tage og facader på såvel industri- som boligejendomme. Dermed kunne regeringen stimulere en udvikling, som åbner for mange positive perspektiver for arbejdspladser og eksport og samtidig bidrage til vores fremtidige bæredygtige energiforsyning.

FLEMMING KRISTENSEN, FORMAND FOR DANSK SOLCELLEFORENING

(fra Berlingske 18. maj 2018)