Selv om det er svært at forudsige fremtiden, mener mange analytikere, at man må forvente at de høje energipriser vil forsætte som minimum hele 2022, og måske først engang i 2023 kan vi håbe på en tilbagevenden til tidligere priser.
I Danmark supplerer vi vores energibehov med bl.a. sol- og vind, men i 2021 har vi oplevet mindre vind end normalt, hvilket har bidraget til de højere energi- og elpriser.
De høje energipriser understreger behovet for at være mere ambitiøse, når det handler om at anvende solceller i energisystemet i Danmark. Vi skal sikre en god balance mellem sol og vind, for det er nemlig oftest sådan at vindmøller producerer mindst, når solcellerne har den største produktion, og omvendt. Solceller skal tænkes mere ambitiøst ind i den danske VE-forsyning. På den måde opnår vi et mere optimalt VE-miks i Danmark.
Selv om vi her til lands opererer med et (el)system, som primært er forsynet af billig vind og sol, så er priserne i høj grad influeret af de fossile værkers priser. Det er fordi vi i Danmark stadigvæk har behov for fossile brændsler mange af årets dage, og når gas- og kulpriserne stiger, oplever vi stigninger i elpriserne. Netop fordi elproduktionen i kraftværkerne er steget i pris.
Genåbningen af det danske samfund og elektrificeringen øger efterspørgslen på energi. Det medfører, at der har været brug for mere gas, olie og strøm til at drive fabrikker. Det øgede forbrug medfører også større behov på import fra Rusland, men de har tilbageholdt naturgas, så vores lagre ikke er fyldt op.
Alt dette understreger behovet for at være endnu mere ambitiøse og tænke VE-teknologier endnu mere ind i den danske energiforsyning.
Regeringens kommende redskabskatalog for udbygningen af VE bør prioritere solceller højt
Derfor mener vi også i Dansk Solcelleforening, at det er positivt, at man i den netop indgåede finanslov for 2022, inkluderede et afsnit om udarbejdelse af et såkaldt redskabskatalog, der skal udarbejdes og offentliggøres i løbet af det første halvår af 2022.
Konkret skrives der under overskriften: ”Bedre rammer for VE på land og kystnært” og for at: ”styrke rammerne for udbygningen af vind og sol på land er aftaleparterne enige om, at regeringen som led et kommende energi- og forsyningsudspil i 1. halvår 2022 fremlægger et redskabskatalog, der kan styrke udbygningen af sol og vind på land i forhold til fremskrivningen. Klima-, energi- og forsyningsministeren samarbejder med KL om udvikling af redskabskataloget”.
Et konkret tiltag, der kan bidrage til danskernes el-produktion på både kort og langt sigt, er investeringer i solcelleanlæg. Solcelleanlæg er konkurrencedygtige og skønnes ydermere at have en levetid på over 35 år. Men for at få en større udbygning af solceller i Danmark, er der behov for en politisk prioritering af bedre rammevilkår for den grønne omstilling.
Men der er mange barrierer for udbygningen af solceller.
Blandt andet kan nævnes de uafklarede forhold for fordelingen af omkostningerne for tilslutning til elnettet, netselskabernes opkrævning af rådighedsbetaling for mellemstore anlæg uanset om de leverer el til nettet eller til at dække egetforbruget i en virksomhed. Tilslutning af mindre solcelleanlæg er fortsat meget bureaukratisk – der kræves uforholdsmæssig meget teknisk dokumentation for at opfylde myndighedernes krav.
Et af de helt store problemer er, at netselskaberne ikke kan følge med udbygningen af elnettet. Tilslutning af flere varmepumper, elbiler, vindmøller og solceller øger presset på dele af systemet. Derfor bør man i højere grad tænke løsninger ind, hvor vi udnytter det allerede eksisterende elnet, der er udbygget i f.eks. områder med industri. På den måde sikrer vi smidige regler, der understøtter de virksomheder, der gerne vil bidrage til den grønne omstilling. Det kan f.eks. være at udnytte store ledige tagflader til produktion af energi fra solceller.
Vi skal ad den vej udnytte solcellernes unikke fleksibilitet til at indgå i både store markbaserede produktionsanlæg og i mindre bygningsintegrerede anlæg i såvel industri, landbrug, institutioner og boliger, hvor energien produceres tæt ved forbrugsstedet – og derfor ikke kræver investeringer i lang transportkapacitet.
Skrevet af: Formand Flemming Vejby Kristensen, Dansk Solcelleforening og indehaver af FKSol Aps