Dansk Solcelleforening har afgivet høringssvar til Forsyningstilsynet mandag den 14. marts 2022.
Dansk Solcelleforening takker for muligheden for at afgive høringssvar til Dansk Energis anmeldelse af justerede standardtilslutningsaftaler for producenter.
En accelereret elektrificering og udbygning af VE stiller krav til elnettet, som skal kunne følge med og levere på forsyningssikkerhed.
Dansk Solcelleforening har fuld forståelse for de krav, der stilles til elinfrastrukturen, men appellerer til, at der tænkes i fælles fremtidsholdbare løsninger til gavn for os alle. Samtidig opfordrer vi til, at der tænkes i muligheder fremfor begrænsninger for elnettet i udbygningen af decentral produktion af energi.
Decentral produktion kan også aflaste elnettet
En hurtig udbygning af VE på land betyder at vi skal skrue op for udbygningen af sol både på marker og tage. I forhold til tagarealer er der et enormt potentiale i anlæg på fabriksbygninger i tilknytning til industrianlæg eller på offentlige bygninger, og det kan alt andet lige ikke belaste elnettet. Det kan ikke medføre en forøgelse i omkostninger til elnettet, men svarer tværtimod til en energibesparelse i form af reduktion af tab i elnettet. Ofte vil denne form for egenproduktion
blive brugt på den samme installation og i givet fald kun sendt over kortere afstande til nærliggende bygninger eller virksomheder.
Dansk Solcelleforening mener ikke at der er taget tilstrækkelig hensyn til egenproducenter og de rettigheder, der er tildelt i EU’s direktiver og i den danske Elforsyningslov og Bekendtgørelse for energifællesskaber i Dansk Energis anmeldelse.
Dansk Solcelleforening appellerer til, at der i højere grad tænkes i fordelene ved decentral produktion for elnettet, og at det afspejler sig i de justerede standardtilslutningsaftaler.
Grænsen mellem type A og type B anlæg
Klimarådet har i deres statusrapport anbefalet en hurtig udbygning af sol og vind på land, og situationen i Ukraine understreger behovet for mere grøn strøm.
Det står på flere måder i kontrast til Dansk Energis anmeldelse af justerede standardtilslutningsaftaler for producenter, der er vidtgående og stiller mange nye tekniske krav til alle kategorier af anlægsejere. Dansk Solcelleforening vurderer, at det er med stor risiko for at der vil ske en opbremsning af udbygningen af sol.
Dansk Solcelleforening mener det er ude af proportioner og uhensigtsmæssigt at indføre et så omfattende regelsæt, der skal gælde for alle former for anlæg. De mange tekniske krav risikerer at påføre anlægsejere unødigt bureaukrati og dermed blive en bremseklods for udbygningen af solanlæg på land. Derfor er der behov for at ændre på grænsen mellem type A og B anlæg.
Dansk Solcelleforening foreslår, at grænsen mellem type A og type B anlæg skal hæves fra de nuværende 125 kW til 1 MW.
Behov for partnerskab for udbygning af VE
Opgaven med udbygning af VE i Danmark er for stor og vigtig til at den ligger hos én part. De justerede standardtilslutningsaftaler er omsiggribende. De giver også netselskaberne rigtig mange beføjelser. Dansk Solcelleforening opfordrer til, at der tænkes nyt med involvering af flere centrale og berørte aktører, når der træffes vigtige beslutninger om VE-udbygning i fremtiden.
F.eks. har den anmeldte nettilslutningsaftale et meget ensidigt fokus til netvirksomhedernes fordel. Dansk Solcelleforening har forståelse for, at der indsættes incitamenter til at producenter tilslutter anlæg inden for rimelig tid. Men incitamenter til at fremme hurtig nettilslutning bør gå begge veje. Der skal også indbygges incitamenter til hurtig nettilslutning for netvirksomhederne
med konsekvenser til følge, så det er muligt for producenter at planlægge udbygningen sammen med f.eks. virksomheder.
Netvirksomhederne får med nettilslutningsaftalen også beføjelser til at op- og nedregulere indfødningen til elnettet. Dansk Solcelleforening mener at elforordningens artikel 13 bør afspejles i nettilslutningsaftalen. I normaldriftssituationer bør netvirksomhederne ikke have mulighed for at
nedregulere produktionsanlæg uden at betale kompensation for producenter med fuld netadgang.
Dansk Energi fremhæver i deres anmeldelsesbrev, at der i Forsyningstilsynets godkendte vejledninger om tekniske betingelser står, at ”Anlægsejer ansøger [om dispensation] ved at sende en ansøgning til elforsyningsvirksomheden”.
Ansøgningen om dispensation skal altså foregå til netselskaberne, der også varetager driften af nettilslutningen i øvrigt. Men det bør være adskilt. Af principielle grunde bør det ikke være en og samme instans, der varetager den daglige drift i forbindelse med nettilslutning, som også træffer
afgørelser om dispensation. Vi foreslår således at dispensation i fremtiden skal ansøges ved Energistyrelsen.
Dansk Solcelleforening opfordrer til partnerskab om udbygning af VE i Danmark
Standardtilslutningsaftaler bør understøtte hurtig udbygning
Situationen i Ukraine viser med al tydelighed, at der er behov for en hurtig udbygning af grøn strøm, så vi kan blive uafhængige af energi fra Rusland. Med REPowerEU er ambitionerne tårnhøje i EU og vi har travlt, hvis der skal ske to tredjedele reduktion indenfor det næste år. Den grønne omstilling skal fremskyndes. Dansk Energi har før anmeldelse til Forsyningstilsynet gennemført en høring af de anmeldte dokumenter hos netselskaberne. Der er ikke rakt bredere ud til involverede og berørte aktører, for at kvalificere beslutningsgrundlaget. En så stor ændring i det danske energisystem burde have involveret flere berørte aktører i det forberedende arbejde. Det undrer Dansk Solcelleforening, når der er tale om et decideret paradigmeskifte, et paradigmeskifte, der netop skal understøtte den grønne omstilling og en hurtig udbygning af VE i Danmark.
Dansk Solcelleforening anbefaler at paradigmeskiftet, herunder justerede standardtilslutningsaftaler for producenter, i højere grad understøtter behovet for at sætte turbo på VE-udbygningen i Danmark.
På den baggrund anbefaler Dansk Solcelleforening, at Forsyningstilsynet genovervejer Dansk Energis anmeldelse af justerede standardtilslutningsaftaler for producenter.
Download høringssvar