Solenergi er den billigste form for vedvarende energi, vi kan få på verdensplan. Derfor er det også paradoksalt, at solcellestrømmen kun udgør knap 4 pct. af det samlede elforbrug i Danmark.
Regeringen ønsker at Danmark skal være grønt foregangsland. Vi skal reducere drivhusgasserne med 70 pct. frem mod 2030, og være klimaneutrale senest i 2050. Solenergi er den billigste form for vedvarende energi, vi kan få. Men alligevel er der kun installeret 1.3 GWac solcelleanlæg i 2020 i Danmark svarende til knap 4 pct. af det samlede elforbrug3.
Partnerskabet for Energi og Forsyning har i sin indstilling til regeringen anbefalet, at der i 2030 bør produceres 35 TWh fra vindmøller og 10 TWh fra solceller4. Det svarer til en kapacitet på 10.000 MW solceller og er en 10-dobling i forhold til 2019. 10-doblingen og fordelingen vil sikre en god balance i elsystemet i Danmark. Det er nemlig oftest sådan, at vindmøller producerer mindst, når solcellerne har den største produktion, og omvendt.
Dansk Solcelleforening ser gode muligheder for at realisere målsætningen, og har også et bud på hvordan vi kan øge solcellekapacitet frem mod 2030 i Danmark.
Solcellerne har brug for ny politik. I flere år har solcellernes rammebetingelser været knopskydninger og lappeløsninger på en uhensigtsmæssig stop-and-go politik baseret på fortidens levn. Det betyder, at vi i dag har uklare regler, forældet regulering og administrative barrierer, der gør det mere kompliceret og dyrere end nødvendigt at investere i solceller og grøn elproduktion. Resultatet bliver en opbremsning af den grønne omstilling og betyder, at vi i Danmark ikke høster potentialet af en ellers konkurrencedygtig
solcelleteknologi.
min
850
kWh/kWp pr. år.
Ydelse under danske forhold
Et optimalt placeret solcelleanlæg i Danmark kan forventes at yde 850-950 kWh/kWp pr. år.
max
3,5
år.
Tilbagebetalingstid
Solcellelaminater anvendt under danske betingelser, fremstillet i 2008. anslåstilbagebetalingstiden til 2,5 – 3,5 år.
Vision for udbygning af kapacitet frem til 2030
Dansk Solcelleforenings vision for udbygning af kapacitet frem til 2030 fordeler sig på tre kategorier af solcelleanlæg. Af tabellen nedenfor fremgår fordelingen af installeret kapacitet solcelleanlæg i MW i 2020. For at opnå et optimalt VE-miks skal 20 pct. af det samlede elforbrug i Danmark være dækket af solceller. Det er ambitiøst og kræver en indsats indenfor alle tre kategorier af anlæ