Dansk Solcelleforening har afgivet høringssvar til Energistyrelsen fredag den 4. november 2022 over høring om bekendtgørelse for interne elektricitetsforbindelser, der træder i kraft 1/1-2023.
Dansk Solcelleforening takker for muligheden for at afgive høringssvar i forbindelse med høring vedrørende bekendtgørelse om interne elektricitetsforbindelser.
Bekendtgørelsen om interne elektricitetsforbindelser berører mange af Dansk Solcelleforenings medlemmer, der installerer solcelleanlæg for kunder til egetforbrug, hvad enten det er boligforeninger, udlejningsejendomme, virksomheder eller det offentlige.
Dansk Solcelleforening er i udgangspunktet positiv overfor bekendtgørelsen om interne elektricitetsforbindelser, der hidtil har været etableret praksis i Energistyrelsen. Imidlertid fører det nuværende forslag til bekendtgørelse en del uklarheder med sig, som bør ryddes af vejen i form af en række præciseringer. Det er et arbejde Dansk Solcelleforening gerne samarbejder om.
Generelle betragtninger
Bekendtgørelsen fokuserer i udgangspunktet på elkunden som en enhed og ikke som elkunden som en flerhed af forbrugere og dermed et fællesskab.
Dansk Solcelleforening mener definitionen af en elkunde også skal favne VE-og energifællesskaber.
Forbrugsstedet er defineret som ’et punkt, hvorfra der aftages elektricitet til ét samlet matrikelnummer eller til sammenhængende bygninger fordelt på flere matrikelnumre med kun én forbruger af elektricitet’, jf. lov om elforsyning. Samtidig fremgår det af §5 at en intern elektricitetsforbindelse kan levere strøm til flere forbrugere (på et forbrugssted). Bekendtgørelsen er altså ikke stringent omkring hvornår elkunden betragtes som én forbruger og hvornår elkunden kan betragtes som en flerhed af forbrugere, og det risikerer at give anledning til forvirring.
Generelt afgrænses deling af strøm via interne elektricitetsforbindelse enten fra det kollektive elnet eller fra produktionsanlæg etableret på bygninger. Der åbnes ikke op for at f.eks. solcelleanlæg også kan placeres i umiddelbar nærhed af en bygning. Det mener vi er en unødvendig begrænsning.
Samtidig er der i bekendtgørelsen desværre en tendens til alene at forholde sig til andelsboliger, udlejningsejendomme og ejerlejligheder, hvilket er begrænsende for erhvervsvirksomheder og industrifællesskaber. Dansk Solcelleforening mener virksomheder og energifællesskaber skal skrives eksplicit ind i bekendtgørelsen om interne elektricitetsforbindelser.
Specifikke bemærkninger
Fsva. §3 stk. 1. der opstiller kriterier for brug af interne elektricitetsforbindelser. Af forslag til lovteksten fremgår at produktionsanlægget skal være placeret på et område, der er umiddelbart tilstødende det geografiske område – og at elkunden skal have råderet over det samlede område.
I tillæg er der i b) ii) defineret et konkret afstandskrav mellem produktions- og forbrugssted på maksimalt 500 meter.
Dansk Solcelleforening mener dette afstandskrav kan risikere at blive en begrænsning for f.eks. vandværker og større industrivirksomheder, der ønsker at installere solcelleanlæg på f.eks. bygninger eller på land ved f.eks. vandboringer, og typisk har forbrug og produktion på større geografiske områder. Derfor anbefaler foreningen at øge afstandskravet til 2000 meter.
Bekendtgørelsen §4 vedrører reglerne om etablering af intern elektricitets-forbindelse, fra snitfladen til det kollektive elnet, hvorved strøm kan fordeles til en eller flere forbrugere. Her er det uklart i bestemmelsen om der er tale om én enkelt forbruger eller flere elforbrugere, der kan bruge den interne elektricitets-forbindelse til fordeling af elektricitet fra det kollektive elnet. Der er med andre ord behov for at præcisere, at samme elektricitetsforbindelse kan forsyne flere forbrugere.
Fsva. §4 stk. 2, hvor det nævnes at opfyldelsen af kriterierne ikke forudsætter, at elkunden kun råder over ét aftagenummer; i tillæg er der her på samme måde behov for at præcisere at samme elektricitetsforbindelse kan forsyne flere forbrugere, f.eks. i samme bygning.
§5 vedrører brugen af interne elektricitetsforbindelser til fordeling af elektricitet mellem et eller flere aftagenumre. Elektriciteten kan leveres både fra det kollektive elnet og fra en elkundes produktionsanlæg placeret på bygningen.
I begge tilfælde åbnes der op for ens afregning af forbrugerne, der enten kan vælge mellem fælles afregning eller tilslutning via eget aftagenummer. Imidlertid bør det præciseres at der alene sker afregning i snitfladen til det kollektive elforsyningsnet.
I forlængelse heraf er det bekymrende at ejerlejligheder udelukkes fra at etablere fælles egenproduktion på bygninger eller i umiddelbar nærhed af en bygning, idet den interne elektricitetsforbindelse alene må bruges til at fordele elektricitet til lejlighedsejer med eget anlæg.
På baggrund af fremsendte kommentarer anmoder Dansk Solcelleforening om, at Energistyrelsen genovervejer forslag til bekendtgørelse om interne elektricitetsforbindelser.
Download høringssvar
Læs høringsmateriale