Dansk Solcelleforening har afgivet høringssvar til Energistyrelsen over bekendtgørelse om VE-egenforbrugere fredag den 4. november 2022. Bekendtgørelsen træder i kraft 1. januar 2023.
Dansk Solcelleforening takker for muligheden for at afgive høringssvar i forbindelse med høring vedrørende bekendtgørelse om VE-egenforbrugere (Journalnummer 2022-796).
Bekendtgørelsen om VE-egenforbrugere berører mange af Dansk Solcelleforenings medlemmer, der installerer solcelleanlæg for kunder til egetforbrug, hvad enten det er boligforeninger, udlejningsejendomme, industri- og erhvervsvirksomheder eller det offentlige. Dansk Solcelleforening er i udgangspunktet positiv overfor at indføre begrebet VE-egenforbrugere, men mener at nærværende forslag til bekendtgørelse skaber en del uklarheder, der skal ryddes af vejen. For ellers risikerer de at få betydning for tempoet i udbygningen af solenergi. Det er et arbejde Dansk Solcelleforening gerne samarbejder om.
Generelle betragtninger
Dansk Solcelleforening ser positivt på at fællesskaber af VE-egenforbrugere får mulighed for at dele el indenfor en bygning med selvstændige aftagenumre eller i hele ejendomme via det kollektive elnet på samme vilkår som et lokalt energifællesskab. Vi mener dog anvendelsesområdet er for snævert defineret og bør udvides, jf. specifikke bemærkninger nedenfor.
Af bekendtgørelsen fremgår at deling af grøn strøm i et fællesskab af VE-egenforbrugere skal foranstaltes via aftale mellem de individuelle VE-egenforbrugere og det relevante netselskab.
Dansk Solcelleforening mener ikke netselskaberne skal foranstalte deling, når strømmen ikke transporteres via det kollektive elnet. Derimod bør netselskaberne forpligtes til at oplyse et fælles tilslutningspunkt, der skal anvendes til det kollektive elnet, når der er tale om en flerhed af VE-egenforbrugere, der gør brug
af en intern elektricitetsforbindelse. Generelt anbefaler vi i højere grad at netselskaberne forpligtes til at understøtte udbredelsen af energifællesskaber ved at selskaberne benchmarkes op imod hinanden og motiveres via indtægtsramme-reguleringen.
Samtidig anbefaler Dansk Solcelleforening fsva. ejerskab, at det skal være muligt for et fællesskab af VE-egenforbrugere at gå sammen og eje VE-anlægget og de interne elektricitetsforbindelser i fællesskab. Det bør være muligt for ejere at oprette et selskab, hvorigennem omkostninger og vedligehold af interne elektriske linjer og anlæg aftales parterne imellem.
Specifikke bemærkninger
Ifølge §3 forstås et fællesskab af VE-egenforbrugere i snæver forstand som mindst to VE-egenforbrugere, der er afgrænset til at operere sammen i samme bygning eller boligejendom. Dansk Solcelleforening mener ikke fællesskabet af VE-egenforbrugere skal være afgrænset til samme bygning eller boligejendom. Det skal også gælde andre typer af aktører, og udvides til at omfatte aktørkredsen for VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber, herunder virksomheder og offentlige myndigheder.
Bekendtgørelsens §5 konkretiserer, at der kan opkræves særlige tariffer for egenproduktion, der forbliver på egen lokalitet. Det er alarmerende og kan i værste fald få betydning for tempoet i udbygningen af VE og den grønne omstilling generelt, at der i princippet lægges op til at videreføre en opkrævning af egenproducenter, der minder om rådighedstariffen, der ellers ophører med udgangen af 2023.
Dansk Solcelleforening anbefaler på det kraftigste, at denne paragraf udgår eller omskrives med afsæt i at flere egenproducenter samfundsmæssigt udgør en gevinst for os alle, idet lokal samordning af produktion og forbrug aflaster elnettet og behovet for udbygning af elinfrastrukturen.
Dansk Solcelleforening mener egenproducenter/forbrugere skal friholdes for omkostninger af den strøm, de selv producerer og forbruger, og derfor kun bør tariferes for anvendelsen af det kollektive elnet som øvrige forbrugere og producenter. Dansk Solcelleforening finder det alarmerende, at netselskaber og Energinet med denne bestemmelse får mulighed for at tarifere VE-egenforbrugere for den strøm, de selv producerer og som forbliver på deres lokalitet, og på intet tidspunkt er i kontakt med det kollektive elnet. Netselskaberne og Energinet skal alene tarifere i snitfladen til det kollektive elnet. Andet er i strid med VE-II direktivets art. 21, stk. 2, der siger at VE-egenforbrugere ikke skal være
underlagt diskriminerende eller uforholdsmæssige procedurer og gebyrer og netgebyrer, som ikke afspejler omkostningerne i forbindelse med den elektricitet, de forbruger fra eller tilfører nettet. Forslaget om opkrævning af tariffer, gebyrer og afgifter for VE-egenforbrugeres egenproducerede grønne strøm underkender at den decentrale produktion har elementer, der understøtter elnettets effektivitet
og aflaster elnettet og behovet for udbygning og forstærkning. Ikke mindst underkender det, at samordning af produktion og forbrug mindsker betydelige nettab, fordi transporten af den grønne strøm reduceres.
Samtidig skabes der med §5, stk. 2 usikkerhed om rammebetingelserne for udbygning af solenergi, som er et unødvendigt benspænd for solcellebranchen. Bestemmelsen giver ret til at opkræve gebyrer og afgifter fra den 1. december 2026, hvis den samlede andel af anlæg til eget forbrug overstiger 8 pct.
af Danmarks samlede installerede elkapacitet. Det er alt andet lige svært gennemskueligt for solcellebranchen, at vide hvornår denne grænse er nået – og det risikerer at få konsekvenser for investeringslysten og tempoet i udbygningen af VE, at der indenfor nær fremtid er udsigt til en stop-go effekt af ukendt omfang. Dansk Solcelleforening anbefaler at der i stedet skabes stabile rammevilkår- og betingelser for branchen både på kort og lang sigt.
Desuden er det i bekendtgørelsens §5 stk. 3 præciseret, at muligheden for at opkræve gebyrer og afgifter fra VE-egenforbrugeres egenproducerede vedvarende elektricitet brugt på egen lokalitet gælder for anlæg med en total installeret kapacitet på over 30 kW. Dansk Solcelleforening er uforstående overfor denne grænse på 30kW, der er ny, og som der ikke er dokumentation for. Denne nye grænse indfører endnu en unødig kompleksitet/regel i de lovgivningsmæssige rammer for egenproducenter/forbrugere, og derfor anbefaler Dansk Solcelleforening at fjerne grænsen ved at udelade denne bestemmelse.
Download høringssvar
Læs høringsmateriale